Barbecuetip: citroenkippetje met geitenkaas en runderrookvlees

Citroenkip met geitenkaas en runderrookvleesEen barbecue met vrienden. Lekker weer, een mooie omgeving en nogal wat gezelligheid en liefde. Hoewel ik graag iets speciaals maak voor zo’n aangelegenheid had ik er pas even geen puf voor. Een drukke periode achter de rug, veel aan mijn hoofd, veel gewerkt en geklust. Ik nam me dan ook voor om níet iets ingewikkelds te maken, stond zelfs al met het gemarineerde vlees van de supermarkt in mijn handen. Gemarineerd supermarktvlees smaakt altijd prima, totdat je de ingrediënten op de achterkant leest. Tenminste, dat is mijn ervaring. Dan ontdek je namelijk wat er allemaal aan vage toegevoegde shizzle in zit. Opeens hoef ik dan niet meer en ‘ik maak het wel zelf’ is vaak mijn conclusie.

Dat deed ik deze keer dus ook en het kostte me maar weinig tijd en moeite. Met tropische temperaturen houd ik van licht en fris eten. Daarom besloot ik een citroenmarinade te maken.

Deze ingrediënten gebruikte ik (voor +- 350 gram kip)

– ongeveer 350 gram kipfilet in brede reepjes;
– runderrookvleesplakjes (net zoveel als aantal kipreepjes);
– 2 à 3 schijfjes zachte geitenkaas;
– 6 el olijfolie;
– sap van halve citroen;
– schil (geraspt) van halve citroen;
– 4 el fijngesneden salie;
– 4 el tijm;
– vier seizoenenpeper naar smaak;

Extra’s
– satéprikkers
– aluminiumfolie

Zo maak je het
Snijd de kipfilet in brede reepjes. Schenk in een schaal de olijfolie, rasp de schil van een halve citroen en voeg deze, samen met de sap van de citroen, bij de olie. Snijd de salie fijn en voeg samen met tijm en peper toe aan het mengsel. Roer goed. Leg daarna de kip erin en laat 15 minuten staan.
Besmeer in de tussentijd de runderrookvleesplakjes (wát een woord) met een beetje geitenkaas. Doe het heel voorzichtig, want het vlees is behoorlijk kwetsbaar en valt snel uit elkaar. Ieder plakje heeft maar een dotje nodig (middenop het plakje).
Rol na een kwartier de plakjes om de reepjes (per reepje één plakje) en steek er voor de zekerheid een satéprikkertje doorheen zodat het een geheel blijft.

Voor op de barbecue
Pak de reepjes in aluminiumfolie in (een paar reepjes bij elkaar) en leg op de barbecue. Door het folie blijft de warmte lekker in het pakketje en gaart de kip gelijkmatig en snel. Na ongeveer 10 minuten is dit feestje op je tong klaar.

Voor in de koekenpan
Leg de reepjes in de pan en bak (het liefst met deksel op de pan) op matig vuur in ongeveer 10 minuten bruin en gaar.

Controleer altijd of de kip echt gaar is. Dat is de kip als het vlees ondoorschijnend wit is.

Citroenkip met geitenkaas en runderrookvlees

Zoals je ziet heb ik geen foto van m’n heerlijke vlees van de barbecue. Ik had toen nog niet in de gaten dat het echt een barbecuetopper zou worden en maakte daarom geen foto’s. Maar het was dus zo’n succes dat ik het binnen een week weer maakte. Zo wordt zelfs m’n ‘saaie’ AGV’tje (aardappels, groente, vlees) een spektakel. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *