Net-even-anders risotto met homemade kaascroutons

Venkelrisotto met kaascroutons

Het was in de supermarkt dat ik opeens een sterke behoefte had aan venkel. Ik weet ook niet precies wat het was. Ideaal, want het was in de bonus en dus sloeg ik er twee van in. Geen idee wat ik er mee zou doen, maar dat ik ze in ieder geval in huis had vond ik fijn. Dat heb je soms… althans, ik.

Dus toen ik vanavond na een geslaagde teamdag thuiskwam leek het me een puik plan om er een risotto van te maken. Lekker makkelijk!

Op het aanrecht lagen twee heerlijk zelfgebakken boterhammen droog te worden, omdat Hans ze vergeten was mee te nemen naar werk. Zonde! Of toch niet? Ik besloot ze te integreren in mijn venkelrisotto door ze om te toveren tot croutons, Parmezaanse kaas croutons wel te verstaan. En zo werd dit lekkere frisse recept geboren!

Je hoeft er niet lang voor in de keuken te staan en het smaakt absoluut naar meer. Als je tenminste van venkel houdt. Venkel heeft een subtiele anijsachtige smaak en is daarmee een verrassende smaakmaker in het recept!

Wat je nodig hebt voor 2 personen is dit:

– 150 gram risotto
– 50 ml droge witte wijn
– 500 ml groentebouillon
– 10 gram fijn gesneden verse peterselie
– 2 teentjes knoflook
– 1 dikke venkel
– 1 biologische citroen
– 50 gram Parmezaanse kaas
– twee eetlepels griekse yoghurt
– olijfolie
– twee sneetjes brood

Dit is wat je doet
Verwarm een hapjespan met de olie en bak daarin één fijngesneden of geperste knoflook. Gooi na drie minuten de risotto erbij en bak op middelgroot vuur totdat ze glazig zien. Blus af met de wijn.
Als de wijn verdampt is, schenk je 1/4 deel bouillon erbij. Zodra deze volledig is opgenomen door de risotto giet je een 2e deel erbij. Doe dit totdat de bouillon op is.

Snijd in de tussentijd de peterselie fijn en de venkel in dunne plakken. Bak de tweede knoflookteen (geperst of fijngesneden) in een koekenpan en doe na een paar minuten de venkel erbij. Bak voor 15 minuten.

Rasp de schil van de citroen en bewaar dit even. Halveer de citroen. Snijd de sneetjes brood in kleine blokjes. Rasp ook de Parmezaanse kaas en bewaar.

Zodra de risotto alle bouillon heeft opgenomen, meng  je de Griekse yoghurt, alle peterselie en de helft van de kaas door de rijst. Voeg ook de helft van de citroenrasp en sap van een halve citroen toe. Als laatste roer je de venkel er doorheen.

Gebruik de pan van de venkel voor je croutons: verwarm een scheut olijfolie, gooi de blokjes brood in de pan en giet er nog een flinke scheut olie overheen. Voeg ook de sap van de andere helft van de citroen toe. Blijf voorzichtig roeren totdat de blokjes knapperig worden.
Voeg als laatste de kaas toe en de citroenrasp en wacht tot de kaas volledig is gesmolten.

Verdeel de risotto over twee borden en maak het gerecht af met de heerlijk, knapperige croutons.

Smakelijk eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *