Pasta met een romige broccoli-avocado saus

Makkelijke, romige, smaakvolle saus van broccoli, courgette en avocado.

Makkelijke, romige, smaakvolle saus van broccoli, courgette en avocado.

Poeh, maandag is niet mijn favoriete dag! Gelukkig zit hij er weer op. Met mijn hoofd barstend vol to do dingen van m’n nieuwe job, stond ik vanmiddag niet te springen om uitgebreid te koken. Ik vond het best irritant want ik had wel zin in iets heel lekkers en gezonds, maar de puf om het te bereiden was er niet. Dat werd nog extra lastig toen ik via SLA op Facebook een onwijs lekker recept vond voor koude courgette-lasagne met Parmezaanse kaas en broccoli. Zo ingewikkeld was ‘ie in principe niet (dus staat hij op mijn kookverlanglijstje), maar het paste gewoonweg niet in mijn hoofd.

Het recept is overigens wel de inspiratiebron geweest voor de pasta die ik vanavond uiteindelijk maakte. De courgette, broccoli en Grana Padano (alternatief voor Parmazaanse kaas) komen in ieder geval overeen.

Ik ging dus voor groen, warm en romig door de broccoli, courgette en avocado met een subtiele ‘pesto-touch’ door de Grana Padano en basilicum. En lang leve de blender want het werd een perfect lobbige, zachte saus waar je je vingers bij af kunt likken. Perfect voor maandagen. Echt.

Dit heb je nodig voor de saus (voor drie personen):

  • een ui, fijngesneden
  • een grote teen knoflook
  • 1/2 courgette
  • 1/2 broccoli
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 tl zongedroogde tomaten
  • handje verse basilicum (plus iets extra voor de garnering)
  • 15 gram Grana Padano (plus iets extra voor de garnering), geraspt
  • 20 gram pijnboompitjes

En zo maak je het:

Doe een scheutje olijfolie in een hapjespan en bak hierin de fijngesneden ui en de geperste knoflook een paar minuten glazig. Voeg de courgette toe en bak nog 5 – 7 minuten (tot courgette zacht is).

Kook tegelijkertijd de broccoliroosjes beetgaar. Bewaar 4 eetlepels kookvocht van de broccoli. Snijd de avocado in stukjes.

Schep in de kan van de blender 2 eetlepels Griekse yoghurt en daarna het ui-courgettemengsel en de broccoli. Schep wat kookvocht erbij en de volledige avocado. Voeg daarna de zongedroogde tomaten + een theelepel olie van de zongedroogde tomaten toe, samen met de verse basilicum en de geraspte kaas.

Zet de blender middelhard en zorg ervoor dat alles goed gemengd wordt. Giet vervolgens terug in de hapjespan om de saus nog lekker op temperatuur te brengen.

Kook pasta voor drie personen. Ik kookte het in het restje kookvocht van de broccoli (voor extra smaak dacht ik, maar of je dat nou echt proeft… denk het niet, haha).

Bak in een droge koekenpan de pijnboompitjes bruin. Houd de pan goed in de gaten, want die pijnboompitjes gaan op een gegeven moment heeul snel (en dan zijn ze zwart;).

Als de pasta beetgaar is, schep je de saus erover met als garnering wat blaadjes basilicum, de pijnboompitjes en een beetje geraspte Grana Padano.

Het is een behoorlijk vullende saus, dus hoewel ik heeel graag nóg een bordje wil, plof ik zowat uit elkaar. Nu maar nagenieten van de heerlijke nasmaak.

Eet lekker!

Eén gedachte over “Pasta met een romige broccoli-avocado saus”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *